VISSZAJELZÉSEKTÉRKÉP
Helyrajzi szám:
Közterület neve:
Közterület jellege:
Házszám:


|  Főmenü  |  Pályázatok, projektek  |  KAB-ME-10-CS-0029  |  Záró beszámoló
Nyomtatható verzió
"Fejlesztés a szermentességért 2010"

A KAB-ME-10-CS-0029 pályázat elsődleges célja egy a falu közösség minden tagját bevonó projekt-sorozat megvalósítása volt. A megnyert támogatási forrás lehetőségeinket beszűkítette, és így program-kínálat szűkítésre kényszerültünk.
Ennek megfelelően sikerült:
- szülők és serdülők közös tréningprogramját megtartani, ahol javulhatott az együtt élő generációk konfliktus- és feszültségoldó hatékonysága,
- olyan program tartása, amellyel a település lakói egy egészségnapi program keretében (Kihívás napja 2011) bevonódhattak a drogmegelőzési tevékenységbe, javulhatott a részvevők, gyermekek és felnőttek (szülők), elköteleződése

támogatók

A szülők és serdülők részére tartott program a generációs feszültségek csökkentésére, a saját konfliktuskezelési eszköztár bővülésére, a mindennapi viselkedésbe beültethető megoldásmódok elsajátítására adott iránymutatásokat úgy, hogy szülő és serdülő egymást tanítva sajátíthatott el hatékony módszereket az együttműködésre, amelyeket majd hatékonyan alkalmazhat a saját családjában való működésre is. A hét alkalommal történt találkozás során különböző feladatokban és helyzetjátékokban történhetett meg annak felismerése és elfogadása, hogy nagyobb odafigyeléssel szükséges az egymás felé fordulás, és a szülői féltések ellenére is meg kell adni azokat a lehetőségeket a serdülő gyermek számára, amelyekben bontakozó személyisége kiteljesedhet. Ebben nagy mértékben segítenek azok a tapasztalataink is (ha még hajlandóak vagyunk rá emlékezni!), amelyeket saját serdülőkorunkból hoztunk. A résztvevő serdülők is megértették, hogy az apai és anyai aggódások és tiltások mögött mindig jelen vannak azok az erős érzelmi szálak is, amelyek szülőt és gyermeket egymáshoz kötik.

Mind a felnőttek (szülők), mind a serdülők (gyerekek) olyan tapasztalatokkal lettek gazdagabbak, amelyeket a mindennapjaikban hatékonyan képesek alkalmazni a generációk közötti kapcsolataikban.

Néhány vélemény a csoporttagoktól:

„Fontos vállalmon az értékeimet minden körülmények között. Megerősödtem, hogy helyes úton járok! Köszönöm. Az egymástól tanulás és egymásra figyelés fontos és tanulandó, alkalmazandó dolog. Fontos, hogy kommunikáljunk egymással! Az emberek közötti kapcsolatot, a szeretetet gyakorolni kell, és tanulni lehet.”

„Nagyon tetszett nekem ez a foglalkozás. Sokat tanultam a konfliktus kezelésével kapcsolatban. Megtanultam, hogy figyelmi kell mindenkire és azt is, hogy minden embernek eltérő a véleménye különböző esetekben. Valószínűleg alkalmazni fogom az itt megtanultakat a családban, az iskolában és bármilyen közösségben.”

„Azt viszem haza, hogy mindig meg kell érteni egymást, hogy ő mit gondol és meghallgatni. A nevetés a jókedv a legfontosabb és ez nagyon jó is. Nagyon hamar eltelt ez a 7 foglalkozás, és kicsit rossz ez. Nagyon köszönöm, hogy itt lehettem, nagyon jó volt. Később is szívesen mennék egy ilyen foglalkozásokra.”

A drogmegelőzési program az Kihívás napján azt szolgálta, hogy a gyermekek a falu minél szélesebb körét aktivizálva jobban megismerjék azoknak a lehetőségeknek a körét, amelyek a droghívó szignálok hatását képesek közömbösíteni. Ennek keretében drogmegelőzési vetélkedőn vettek részt, vontak be felnőtteket és gyarapították tapasztalataikat. Az egyes feladatokban (közösségépítés, drogokról való ismeretek: utcai nevek, keresztrejtvény, illegális – legális drogok elkülönítése, az aszfaltrajzok, a droghívó szignálokra való ráébresztés, valamint az alternatív szabadidő eltöltés) való részvétel a kicsiktől a felnőttekig segítette olyan ismeretek megszerzését, amelyek az egészségmotivált életvitel felé irányítják a résztvevőket.

Ennek jeleként jelentek meg olyan csapatnevek, mint ’Drog előtt egy lépéssel’, ’Csajok, akik nem drogoznak’, ’Csajok, akik nem fognak drogozni’, mintegy jelezve a drogfogyasztással kapcsolatos korosztályi beállítódást.

A 15 induló csapatból az első három helyezett csapat tagjai sporteszközöket nyertek.

1. helyezést ért el a Kamilla csapat,

2. helyezést a Törpék,

3. helyezett a Drog kommandó csapata lett.

A megvalósítást a Lélekszerviz Mentálhygiénés Szolgáltató Bt és a Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület szakemberei és kortárs önkéntesei segítették.

A Kihívás Napján tartott vetélkedő képei a fotógalériában tekinthetők meg.
A program során napvilágot látott anyagok gyűjteménye:

Szülőnek lenni.pdf
Egészségnevelés.pdf
Fejlesztés a szermentességért.pdf
vélemények.pdf
zaro_beszamolo.pdf


Létrehozás dátuma: 2011. június 10.
Utolsó módosítás dátuma: 2011. június 29.