VISSZAJELZÉSEKTÉRKÉP
Helyrajzi szám:
Közterület neve:
Közterület jellege:
Házszám:


|  Főmenü  |  TURIZMUS  |  Kakaspörkölt
Nyomtatható verzió
Szüreti Fesztivál és Kakaspörkölt-főző Verseny

Minden év szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre Pusztamérgesen a Szüteri Fesztivál a bor ősi kultúrája előtt tisztelegve. A kakaspörkölt-főző versenybe csak az itt élő - egész évben a falusi vendégfogadásba bekapcsolódó - vendégfogadók vehetnek részt. Az ÁNTSZ előírásainak megfelelő körülmények között a saját udvarukon főzik meg bográcsban a pörköltkülönlegességet és csodásan megterített asztalokkal várják a vendégeket.
A házigazda ízletes homoki borával, a háziasszony pedig frissen kisült borkorcsolyával kínálja a megérkező embereket. a felkért szak- és sztárzsűri (mesterszakács, turizmusban jártas egyéniség, valamint közismert sztárvendég alkotja a zsűri összetételét) hintón érkezve betér minden főzőház udvarába, megkóstolja az ételt és bírálja a vendégfogadás módját, minőségét valamint a terítés s tálalás módját is az ízek harmóniájának figyelembe vétele mellett. Díjazza az egyéni ötleteket - gyümölcstál, kakasos étkészlet, citerazene, stb... hiszen ezek mind-mind vonzóbbá teszik a rendezvényt és színvonalasabbá a vendégfogadást.

A vendégek szintén hintón ülve vagy gyalogosan bejárhatják a falu virágos belterületi utcáit, illetve a külterületen lévő 100 ha-os természetvédelmi terület egy részét. A nyitott pincéknél megállhatnak borkóstolóra, betérhetnek a nyitott otthonokba, ahol megkóstolva a készülő ételt kiválaszthatják a házat, ahol ebédelni szeretnének. Betekinthetnek a kíváncsiskodók a hagyományos szüreti munkálatok és szőlőfeldolgozás fortélyaiba, megkóstolhatják a frissen préselt mustot. A főtéren népművészeti árusok kínálják portékáikat, míg családi vetélkedők, játszóházak és szórakoztató műsorok csalogatják közelebb a vendégeket a főtéri színpadhoz.
Délután ugyanitt történik meg a verseny eredményhirdetése és díjazása, majd reggelig tartó mulatozással - Szüreti Bállal - zárul az ünnep, ahol a nap jelképéhez igazodva csőszök és kisbíró vigyázza a dekoráció közé helyezett szőlőt és csomagokat. Ezek persze "elcsenhetőek" de ha a csőszök megfogják a nem eléggé szemfüles tolvajt, a kisbíró elé viszik, aki tréfás feladatokkal büntet.

A fesztivál napja szeptember 3. szombatja - de előző nap a helyi borospincék kínálnak programlehetőséget. A rendezvény azonban három napos program, hiszen a messziről érkező vendégeinket se előtte nap, se utána nap nem hagyjuk unatkozni nálunk!
Jöjjön el hozzánk Pusztamérgesre!
Lássa hagyományainkat, ünnepeljen és koccintson velünk egy pohár mérgesi borral a szőlőlugas hűsében!

A soron következő Szüreti Fesztivál és Kakaspörkölt-főző Verseny részletes programja a Főoldalon az "Események" menüpont alatt lesz megtalálható - augusztustól.

KAKASPÖRKÖLT recepteket itt talál.Létrehozás dátuma: 2007. október 24.
Utolsó módosítás dátuma: 2007. október 24.