VISSZAJELZÉSEKTÉRKÉP
Helyrajzi szám:
Közterület neve:
Közterület jellege:
Házszám:


|  Főmenü  |  KÖZSÉGÜNKRŐL  |  Településünk
Nyomtatható verzió
Elhelyezkedés

Pusztamérges sík, homokos vidék. Szegedtől 42 km-re, Kiskunhalastól 30 km távolságra, Csongrád megye nyugati határánál, az 55-ös úttól 10 km-re fekszik.
Neve korábban Asszonyszállása, majd Mérges puszta volt.

Községünk a dinamikus fejlődése és az elért eredményei alapján vált ismertté hazánkban és a határainkon túl is. Hazai és nemzetközi elismerést bizonyító díjakat tudhat magáénak ez a kis közösség:

  • 1995-ben Európai Falufelújítási díj
  • 1996-ban "Virágos Magyarországért" verseny I. helyezés
  • 1997. - Virágos Európáért elnevezésű verseny III. helyezés

Esztétikus, rendezett, tiszta falunk megőrizve alföldi tájjellegét igen sok látogatót vonz már évek óta. Együttműködve a régió településeivel többnapos programkínálatot tudunk biztosítani a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak.

Természeti értékek:

A hosszú séták, kiadós túrák kedvelői sem unatkozhatnak Pusztamérgesen. Van olyan zug, ahol felfedezhetik a háborítatlan természet szépségeit védett növényritkaságaival együtt.

Mérgesi puszta

40 hektáros, jellegzetes Duna-Tisza közi homokbuckás terület. Uralkodó növénytársulása az évelő homokpusztai gyep a buckákon mohákkal és talajlakó zuzmókkal.
A vidék sajátos arculatának kialakításában fontos szerepük van a szürke- és fehérnyár erdőfoltoknak is. A buckákon tömeges a homoki árvalányhaj és a báránypirosító. meglepően sok a területen a zöld gyík és a fürge gyík.

Pusztamérgesi láperdő

A községtől 2 km távolságra fekvő, jól megközelíthető 60 hektáros életközösség. Az egykori, fokozottan veszélyeztetett láperdőből ma már csak kisebb foltokban és legelőterületekben maradt fent az eredeti állapot. Jellegzetes növénytársulásai értékes és védett növényeknek és állatoknak adnak otthont. (pl a mocsári kosbor és a kornistárnics) és emellett tájképi értéke is figyelemre méltó.

Kulturális értékek:

Időszakos Kiállítások
Móra Ferenc Művelődési Ház
Pusztamérges, Móra tér 4.
tel: 62/286-702

Sportolási lehetőség:
Sport pálya – labdarugás

Lovaglás
Gera Tanya
Pusztamérges, IV. ker. 23.
tel: 30/9584-965


Létrehozás dátuma: 2006. október 17.
Utolsó módosítás dátuma: 2007. október 20.